Nestašno detinjstvo  • Teslino detinjstvo ispunjeno je različitim avanturama, koje kao da je pisao Mark Tven, čuveni pisac s kojim će se sprijateljiti u Americi. Tesla je u svojoj autobiografiji opisao kako mu je život nekoliko puta visio o koncu, te da se svaki put samo čudom spasao.
  • Bolesti i nesreće

    Lekari su dizali ruke od njega najmanje tri puta, jer su verovali da su njegove bolesti neizlečive. Nekoliko puta se davio, jednom je mogao biti živ skuvan u velikom kotlu sa ključalim mlekom, za dlaku je pobegao divljim svinjama, malo je nedostajalo da izgori, čitavu noć je proveo zatrpan u nekoj staroj grobnici. Ipak, Tesla je kasnije sve ove događaje shvatio kao božansku promisao i smatrao je da su bili neophodni da bi od njega napravili sposobnog pronalazača.

  • Čudna bolest
    U detinjstvu, Nikola Tesla je patio od neke čudne bolesti, koja je uzrokovala pojavu slika, često praćenih snažnim bljescima svetlosti. Slike su bile stvarne i nisu poticale iz dečakove mašte. Kada bi mu rekli ime nekog predmeta on bi ga odmah veoma živo video u svojoj viziji, toliko živo da nije mogao da razabere da li je ono što vidi opipljivo ili nije. Ali, geniji se razlikuju od običnih ljudi upravo po tome što i svoje slabosti umeju da iskoriste za svoj rad. Zahvaljujući ovoj čudnoj osobini, vežbanjem, Tesla je uspeo da razvije sposobnost lake vizualizacije. Nisu mu bili potrebni crteži, modeli i eksprimenti. Mogao je sve da „naslika" u svojoj glavi i to potpuno realno.